image004.jpg

BIG Shenzhen

image004.jpg

BIG, nuestros amigos daneses han ganado el concurso para la sede de la principal compañia de energí­a en el centro de Shenzhen, 96,000 m2 levantandose 200 mts. El edificio cuenta con sistemas de fachada que activa y pasivamente compensan los calores tropicales de la ciudad china, la consultorí­a ha sido con Ove Arup.

We propose to make the Shenzhen Energy Mansion the first specimen of a new species of office buildings that exploits the buildings interface with the external elements – sun, daylight, humidity, wind –as a source to create maximum comfort and quality inside. The Shenzhen Energy Mansion will appear as a subtle mutation of the classic skyscraper –a natural evolution rather than a desperate revolution.”

Bjarke Ingels, Founding Partner, BIG.


sustainable skyscraper in Shenzhen, China.

BIG, in collaboration with ARUP and Transsolar, was awarded first-prize in an international competition to design Shenzhen International Energy Mansion, the regional headquarters for the Shenzhen Energy Company.

The purpose of the international design competition was to find a sustainable and efficient solution for the Shenzhen Energy Company office headquarters. Located in the centre of Shenzhen, the 96,000 square meter project will be integrated with the surrounding environment and designed to withstand the tropical climate of the city. BIG’s winning proposal was selected by the jury experts from Shenzhen Municipal Planning Bureau chaired by Alejandro Zaera-Polo and client representatives.

The headquarters rises 200 meters creating a new landmark visible from the highway in the cultural, political and business center of Shenzhen. BIG envisions combining a practical and efficient floor plan layout with a sustainable façade that both, passively and actively reduce the energy consumption of the building. The façade is conceived as a folded skin that shades the office complex from direct sunlight and integrates solar thermal panels, reducing the overall energy consumption of the building.

Design Evolution

The skyscraper has evolved as an economically efficient way to provide flexible, functional and well illuminated workspaces for dense populations of professionals. It has, however, evolved at a time when air conditioning and electric lighting are merely seen as modern solutions to modern demand, without thought being given to environmental consequences or energy shortages.

Today, the skyscraper needs to evolve into a new sustainable species. It must retain its highly evolved qualities such as flexibility, daylight, views, density and general usability while advancing new and untested attributes such as ways of combining maximum daylight exposure with minimal sunshine exposure or integrated ways of limiting the need for cooling.  

We propose to make the Shenzhen Energy Mansion the first specimen of a new species of office buildings that exploits the buildings interface with the external elements – sun, daylight, humidity, wind –as a source to create maximum comfort and quality inside. The Shenzhen Energy Mansion will appear as a subtle mutation of the classic skyscraper –a natural evolution rather than a desperate revolution.”

Bjarke Ingels, Founding Partner, BIG.

Curtain wall

The traditional glass façade has little insulation leaving the offices overheated by direct sunlight. This results in excessive energy consumption for air conditioning and the need for a heavy glass coating that makes the view seem permanently dull and grey.

The towers are based on an efficient and well-proven floor plan enclosed in a skin specifically modified and optimized for the local climate. By focusing on the envelope, the façade, we are able to enhance the sustainable performance of the building drastically.”

Andreas Klok Pedersen, Project Leader, BIG.

By folding the façade in an origami like shape we achieve a structure with closed and open parts. The closed parts provide a highly-insulated façade, while blocking the direct sunlight. On the outside the closed parts are fitted with solar thermal heat panels that power the air conditioning and provide dehumidification for the working spaces.

The folded wall provides a free view through clear glass in one direction creating a condition with plenty of diffused daylight by reflecting the direct sunlight between the interior panels. Even with direct sun from east or west, the majority of the solar rays reflect off the glass, due to the flat angle of the window. The reflected rays increase the efficiency of solar thermal energy panels. The combination of minimal passive solar heating and active solar panels reduce the energy consumption by more than 60%.

SHENZHEN INTERNATIONAL ENERGY MANSION CREDIT LIST:

ARCHITECT: BIG

CLIENT: Shenzhen Energy Company

COLLABORATORS: ARUP, Transsolar

SIZE: 96.000 M2

LOCATION: Shenzhen, China

STATUS: 1st Prize

Partner-In-Charge: Bjarke Ingels

Project Leader: Andreas Klok Pedersen

Team: Cat Huang, Alex Cozma, Fan Zhang, Kuba Snopek, Flavien Menu, Stanley Lung


image004.jpgSEM_Rendering_04.jpg

SEM_Diagram_01.jpg

SEM_Diagram_02.jpg

SEM_Diagram_03.jpg

SEM_Diagram_04.jpg

untitled.jpg

untitled.jpg

untitled.jpg

SEM_Rendering_01.jpg

SEM_Rendering_02.jpg

SEM_Rendering_03-1.jpg

  


SEM_Rendering_05.jpg

SEM_Rendering_06.jpg

       untitled.jpg




0A4CDC3C-7FB5-421F-B6DF-1F4D3978674A.jpg

16 replies
  1. bea
    bea says:

    muy elegante.
    me parece inteligente el “ahorrar” en diseño (sin descuidarlo, pero sin crear cosas extravagantes) en favor de sistemas eficaces.
    Con un gesto sencillo se le da caracter al edificio.

    Reply
  2. Julian Trecet
    Julian Trecet says:

    parece bastante serio … ¿donde están los arquitectos españoles y sus argumentos en contra de BIG ?

    Reply
  3. Boro
    Boro says:

    Arquitecto español con argumentos contra BIG.
    El cerramiento es de los años 60 y la planta, de los 20; los pliegues, anecdóticos y reiterativos; el foyer es una quintuple altura con balcones a los lados, la entrada, falsa. Y el gesto de la torre que se asoma a la calle es digno de las torres KIO.

    Reply
  4. norrimaki
    norrimaki says:

    arquitectos españoles en contra de BIG. menuda idiotez.
    criticas un edificio absurdo de BIG y pasas a ser arquitecto español en contra de BIG.
    pues esta torre tampoco es que sea la florinata, no? vamos, correctita, sin más.
    como dice francisco ironicamente, un riesgo enorme.

    Reply
  5. Julian Trecet
    Julian Trecet says:

    lo que quiero decir es que ante un edificio tan “correcto”, no se pueden decir las barbaridades que se suelen decir de BIG… (de flipaos para arriba)

    se pueden decir otras como que “la entrada es falsa” jajaja falsa y mentirosa jajaja

    Reply
  6. PEPIN
    PEPIN says:

    Niños, !os vais a quemar las pestañas mirando estas porquerias¡ No veis que luego teneis el cerebro jodido y no distinguis lo bueno de lo muyyyy malo¡

    Reply

Trackbacks & Pingbacks

Leave a Reply

Want to join the discussion?
Feel free to contribute!

Tú qué opinas mi estimado lector?